Bygdetunet
Råde historielag ble stiftet 28.04.1949 og er eier av Råde bygdetun. Tunet har 5 bygninger inkludert teltebua på andre siden av veien. De 4 husene på tunet viser en bondegård fra sen 1700- og tidlig 1800-tall. Alle bygningene er møblert tidsriktig og redskapene er fra samme tidsepoke. Bygdetunet har en unik linsamling (i teltebua). Midt på tunet står en hestevandring, trekkraft i gamledager. Bygdetunet er åpent på bygdedagen og ved spesielle arrangementer, ellers etter avtale.
Aubergstua er fra 1760 og kommer fra gården Auberg syd-øst i Råde. Aubergstua ble flyttet til bygdetunet og sto ferdig på tunet i 1953. Det røde huset, bryggerhuset er også fra Auberg fra 1869 og flyttet hit i 1991.
Kjona er fra ca. 1800 og er tørkehus for korn, malt og lin. Den ble flyttet hel over Vansjøisen og til bygdetunet fra Engane i Grimstadbukta i 1952.
I 1956 fikk historielaget tømmerlåven i gave fra Råde kommune. Den sto der hvor Rådhuset er nå, da Karlshus var en bondegård og hadde gjestegiveri. Låven har fjøslao, låve, stall-lao og stall med skåtstall.
Opprinnelig var det kirkebakken som ble brukt til eksersplass og kirkeloftet gjorde tjeneste som lagringsplass for militært feltutstyr. I 1720 får dragonene egen eksersersplass ved Karlshus, beliggende vest og nord for Vansjøveien mellom riksveien og Lundebys gartneri, og i bruk til dette formål til ca. 1816. Infanteriet får eksersplass på Karlshusbakken i 1784, (grus-bakken tvert over veien) og den er i bruk til ca 1860, de siste årene bare for landvernet. Teltebua ble bygget i 1790 for oppbevaring av militært fellesutstyr, telt o.l. Den lå øst i krysset Vansjøveien - Riksveien i tilknytning til dragonenes eksersersplass. Teltebua ble disponert av kommunen som bygdemagasin 1820-1860, da overtok militæret igjen og hadde den til 1995. Råde historielag ble eier og flyttet den hit i 1995.
Første etasje: Råde forsvarsforening har permanent utstilling.
Andre etasje: Anna Hissingbys unike linsamling, fra rålin til ferdige produkter.
Stabbur har lenge stått på ønskelisten, fordi vi mener det hører hjemme på et bygdetun. Nå er dette ønsket oppfylt, idet Berit Holer på Søndre Kjellerød har gitt oss stabburet på gården. Stabburet er på ca 25 m2 grunnflate i 1½ etasje. Vi regner med at huset er fra først på 1900 tallet, og er oppført i reisverk. Dette er en litt annen byggemåte enn de andre husene på bygdetunet, men det var en typisk byggemåte på den tiden den ble bygget.
I 2013 ble stabburet flyttet til bygdetunet. Transporten foregikk med heisekran og traktorhenger uten at noe måtte demonteres.
Det er lagt nytt tak,skiftet en del panel og stabburet er malt.
Bildene viser stabburet før og etter flytting fra gården.
Bildet fra bygdetunet ble tatt på bygdedagen i 2015.